food en lifestyle fotograaf

5 accessoires waar ik niet zonder kan voor mijn fotografie opdrachten

Er wordt vaak gedacht dat je heel veel spullen nodig hebt voor fotografie.
Zeker als je foodfotografie of product fotografie beoefent.

Het klopt enige sinds want je kan het zo gek maken als je wilt natuurlijk.

In de basis heb je een camera nodig.

Ik gebruik tegenwoordig de Nikon Z6ii. Ik heb eerder een blog geschreven waarin ik vertel waarom ik naar deze camera ben overgestapt.

Ook al kan je tegenwoordig heel veel met een telefoon, met een camera heb je meer flexibiliteit qua instellingen, de kwaliteit en controle die je hebt over je foto’s is uiteindelijk niet te vergelijken met de foto’s die je met je telefoon maakt.

Note: ik ga ervan uit dat je je foto’s gaat printen of dat je in opdracht foto’s maakt voor een klant.

Verder ben ik al jaren fan van mijn Manfrotto statief 055 en balhoofd.

Een goede camera en statief zijn investeringen, maar je zul er jaren plezier van hebben.

Een goede camera en statief zijn investeringen, maar je zul er jaren plezier van hebben.

Naast de grotere aankopen zijn er een aantal kleinere “attributen” die mijn leven als fotograaf dagelijks makkelijker maken en daar gaat deze blog over.

De 5 attributen die ik (bijna) altijd gebruik tijdens het fotograferen

 • Een reflectiescherm 
  Met een reflectiescherm kan je zorgen dat je schaduwen minder hard worden. Je kan de scherm gebruiken om het licht te sturen op een specifiek gedeelte van je food of product setting. Ik gebruik deze ook heel vaak tijdens een personal branding shoot om het gezicht van mijn klant op te lichten of een bepaalde glow te geven.
 • Lacie harde schrijf 
  Deze harde schrijf neem ik altijd mee als ik op locatie shoot. Ik sla de beelden op de harde schrijf en op deze manier kan ik makkelijk de foto’s verplaatsen naar mijn vaste computer waar ik de nabewerking op doe. Deze schrijf is voorzien van een dikke rubber rand tegen het stoten en kan heel veel hebben ; dat vertel ik uit ervaring ;-
 • C-stand 
  Ik ben een paar jaren geleden overstag gegaan toen ik deze hele stevige statief mocht uitproberen. Ik was een tijdje aan het rommelen met een oud statief die ik gebruikte voor flat-lays (shots van bovenaf) maar het was niet heel stevig en heel onhandig om mee te nemen op locatie bij klanten of als ik in een restaurant aan het shooten was. Deze C-stand is superstevig en heel simpel in gebruik. Ik wil niets meer anders.
 • Tether kabel 
  Een tether kabel is de uitkomst als je tijdens het fotograferen de beelden op een grotere scherm wilt beoordelen. Je kan makkelijker checken of de compositie werkt, of de scherpte op de juiste plek is enzovoort. Nog een pluspunt: je klant kan mee kijken en direct eventuele aanpassingen doorgeven. Hoe efficiënt wil je het hebben? Voor mij als foodfotograaf is dat echt een must. Het zorgt dat ik gelijk kan schakelen en als resultaat betere foto’s.
fotografie in opdracht
food en lifestyle fotograaf
 • Fotoklemmen 
  Deze klemmen heb ik altijd in mijn fototas. Om een reflectiescherm ergens vast te maken, om te zorgen dat een fotoachtergrond op zijn plaats blijft of om een kledingstuk net anders te laten vallen. Ik gebruik dan kleinere klemmen als ik werk als personal branding fotograaf.

Dit zijn mijn favorieten spullen om mee te nemen of om in de fotostudio te gebruiken.

Er zijn natuurlijk meer accessoires die handig zijn, maar ik wil juist zo min mogelijk extra attributen hoeven meenemen of opslaan in de studio en deze vijf zijn wat ik ver af het meeste gebruik.

Ik ben benieuwd wat voor jou essentieel is als je fotografeer…

Wil je meer fotografie en branding tips je kan altijd inschrijven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Tot de volgende blog!