foodstyling tips voor foodfotografen

5 tips voor Foodstyling zonder motorolie

Vandaag gaan we het hebben over de inhoud van mijn koffer voor foodstyling.
Er wordt mij regelmatig gevraagd bij foodfotografie opdrachten of ik ook de foodstyling kan doen.

Er zijn verschillende types shoots.

Voor grote commerciële fotografie klussen wordt meestal een foodstylist, een (props) stylist, een kok en een foodfotograaf ingeschakeld.

Werken in een team is heel fijn, want iedereen heeft zijn eigen expertise en je haalt gewoon het allerbeste resultaat. Maar voor kleinere projecten, waar minder budget beschikbaar is, moet je vaak als fotograaf ook de styling doen.

disclaimer

Ik ben zelf geen opgeleide foodstylist, maar gaandeweg heb ik een hoop trucjes geleerd waarmee ik mijn klanten kan helpen aan het resultaat dat ze voor ogen hebben en die werken voor de gewilde toepassing van de beelden.

Ik gebruik vaak “hulpjes” om te zorgen dat het gerecht er op zijn best op de foto uit komt te zien en ik ga er hier een aantal met jullie delen.

Vandaag deel ik met jullie 5 handigheidjes voor het stylen van gerechten en producten

 • Lip borstels
  De meeste mensen gebruiken wattenstafjes om de randen van een soepkom schoon te maken, maar ik gebruik hiervoor lip borstels.
  Waarom? Ik vind lip borstels fijner werken omdat ze een platte kant hebben (in plaats van een rond uiteinde) en je kan de randen van je kom nauwkeuriger schoonmaken.

 • Driehoek make-up sponsjes
  Die zijn heel handig als je iets wilt opvullen of rechtzetten.
  Als je een burger fotografeert bijvoorbeeld, zie je alleen de voorkant en je moet zorgen dat alles recht en mooi op elkaar aangesloten opgestapeld is. Daarvoor worden meestal deze sponsjes gebruikt.
  Je kan de make-up sponsjes op de gewenste maat en hoek zo nodig bijknippen. Op deze manier kan je net het briochebroodje, een plakje tomaat of de burger zelf op de juiste plek krijgen.
  Maar ook heel handig bij productfotografie.

 • T-pins
  Nog een hulpstukje dat wordt gebruik voor de styling van burgers!
  Of pancakes. Zodra je iets gaat stapelen, wil je dat het stevig op zijn plek blijft staan. Daarvoor zijn deze pinnen heel handig, want je wilt niet dat je torentje omvalt voor dat de eindfoto genomen is.

 • Hervulbare spuitflesjes
  Ik heb er altijd een aantal in mijn koffer. Eentje met water voor druppels op verse groenten en fruit. Eentje met een mix van water en glycerine voor mooie “condensatie” druppels op glazen of flessen. Zelf eentje met zonnebloemolie, die gebruik ik minder, maar het kan van pas komen om iets te laten glanzen. Voor olie gebruik ik zelf meestal een kwast, dat vind ik fijner werken.

 • Geborgen pincet
  Die gebruik je als je met precisie blaadjes sla wilt verplaatsen uit je salade of de decoratie van je taart wilt doen zonder dat het glazuur of de botercrème “beschadigd” wordt.

Ik wilde jullie 5 tips en tricks delen, maar vooruit nog eentje die ik niet lang geleden aan mijn styling koffer heb toegevoegd.

 • Een heteluchtpistool
  Dit is heel handig voor ovenschotels of alles wat het “net uit de oven look”
  nodig heeft.
  Je wilt natuurlijk de gesmolten kaas op zo’n schotel of pizza fotograferen alsof hij net uit de oven komt, maar 1. het koelt heel snel af, 2. soms heb je niet binnen een paar minuten het definitieve shot te pakken en moet je de kaas oppimpen.

Er komt nog veel meer kijken bij foodfotografie dan alleen de foodstyling, maar het eten is altijd de basis en aangezien ik voor duurzaamheid ben en zo min mogelijk eten wil weggooien vind ik het heel belangrijk om te zorgen dat het eten nog eetbar is na een shoot.
Meestal afgekoeld, maar eetbaar. Ik zal ook altijd zoveel mogelijk gebruikmaken van tips en tricks die het eten niet aantasten en dat lukt in 90% van de gevallen. En soms kan het niet anders, maar motorolie smeren op een hele kip heb ik voor zover nog nooit hoeven doen 😉


Tot de volgende keer!