foodstyling tips voor foodfotografen

5 tips voor Foodstyling zonder motorolie

Er wordt mij regelmatig gevraagd bij foodfotografie opdrachten of ik ook de foodstyling kan doen, aangezien dat voor een groot gedeelte de foto echt succesvol maakt. Inmiddels heb ik op dit gebied flink wat ervaring en genoeg meegemaakt. In dit artikel vind je 5 tips voor foodstyling waardoor jij zelf ook de mooiste settings kan maken. En ja, dat kan prima zonder motorolie. 

Foodstyling zonder motorolie - het kan

Voor grote commerciële fotografie klussen wordt meestal een foodstylist, een (props) stylist, een kok en een foodfotograaf ingeschakeld.

Werken in een team is heel fijn, want iedereen heeft zijn eigen expertise en je haalt gewoon het allerbeste resultaat. Maar voor kleinere projecten, waar minder budget beschikbaar is, moet je vaak als fotograaf ook de styling doen. 

Ik ben zelf geen opgeleide foodstylist, maar door alle ervaring heb ik een hoop trucjes geleerd waarmee ik mijn klanten kan helpen aan het resultaat dat ze voor ogen hebben en die werken voor de gewilde toepassing van de beelden.

5 tips voor het stylen van gerechten en producten

Ik gebruik vaak hulpmiddelen om te zorgen dat het gerecht er op zijn best op de foto uit komt te zien. Een truc die al jaren wordt toegepast, is werken met motorolie. Daar ben ik zelf geen fan van. Daarom deel ik alleen de foodstyling tips zonder motorolie. 

1. Lip borstel

De meeste mensen gebruiken wattenstafjes om de randen van een soepkom schoon te maken, maar ik gebruik hiervoor lip borstels. Ik vind ze fijner werken omdat ze een platte kant hebben (in plaats van een rond uiteinde) en je kan de randen van je kom nauwkeuriger schoonmaken. Geen vegen meer! 

2. Driehoek make-up sponsjes

De make-up sponsjes in de vorm van een driehoek zijn heel handig als je iets wilt opvullen of rechtzetten. Bij het fotograferen van bijvoorbeeld een burger zie je alleen de voorkant, dus maakt het niet uit hoe de achterkant eruit ziet. Door daar een stapel sponsjes te plaatsen, blijft de burger mooi rechtop staan en heb jij een prachtige foto. 

Je kan de make-up sponsjes op de gewenste maat en hoek zo nodig bijknippen. Op deze manier kan je net het briochebroodje, een plakje tomaat of de burger zelf op de juiste plek krijgen. 

3. T-pins

De T-pin is ook zo’n handig hulpstukje dat wordt gebruik voor de styling van burgers! Maar ook bij het fotograferen van pancakes pak ik ze er vaak bij. Zodra je iets gaat stapelen, wil je dat het stevig op zijn plek blijft staan. Daarvoor zijn deze pinnen heel handig, je voorkomt dat je zorgvuldig opgebouwde torentje opvalt voordat je de foto geschoten hebt. 

4. Hervulbare spuitflesjes

Ik heb er altijd een aantal in mijn koffer. Sowieso zit er altijd een in met water voor druppels op verse groenten en fruit. Hierdoor krijgt je product direct een veel smakelijkere uitstraling. Ook heb ik een hervulbaar spuitflesje bij me met een mix van water en glycerine voor mooie “condensatie” druppels op glazen of flessen. En de laatste is er een met zonnebloemolie. Die gebruik ik minder, maar het kan van pas komen om iets te laten glanzen. Voor olie gebruik ik zelf meestal een kwast, dat vind ik fijner werken.

5. Gebogen pincet

Die gebruik je als je met precisie blaadjes sla wilt verplaatsen uit je salade of de decoratie van je taart wilt doen zonder dat het glazuur of de botercrème “beschadigd” wordt. Misschien is dit nog wel het item wat ik er het vaakst bijpak om de gestylde foodfoto nog mooier te maken. 

Extra foodstyling tip voor het allerbeste resultaat

Deze laatste tip wil ik je toch niet onthouden, namelijk het heteluchtpistool. Dit is heel handig voor ovenschotels of alles wat een ‘net uit de oven’ look nodig heeft.

Je wilt natuurlijk de gesmolten kaas op zo’n schotel of pizza fotograferen alsof hij net uit de oven komt, maar dat is nog niet altijd makkelijk. Het koelt heel snel af en soms heb je niet binnen een paar minuten het definitieve shot te pakken en moet je de kaas oppimpen.

Er komt nog veel meer kijken bij foodfotografie dan alleen de foodstyling, maar het eten is altijd de basis en aangezien ik voor duurzaamheid ben en zo min mogelijk eten wil weggooien vind ik het heel belangrijk om te zorgen dat het eten nog eetbar is na een shoot. Motorolie gebruiken is dan uiteraard geen optie. 

Meestal afgekoeld, maar eetbaar. Ik zal ook altijd zoveel mogelijk gebruikmaken van tips en tricks die het eten niet aantasten en dat lukt in 90% van de gevallen. En soms kan het niet anders, maar motorolie smeren op een hele kip heb ik voor zover nog nooit hoeven doen 😉

Wil jij op de hoogte blijven van mijn werkzaamheden als fotograaf in Rotterdam? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!