In foodfotografie zijn fotoachtergronden de basis van je foto

5 tips voor fotoachtergronden voor foodfotografie

Een fotoachtergrond is de basis van je foto. Let daarom goed op voor welke achtergrond je kiest. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten voor dat je überhaupt je camera pakt.

Foodfotografie achtergronden

Ik ben altijd op zoek naar originele fotoachtergronden die ik kan gebruiken voor mijn werk als foodfotograaf. In deze blog deel met jullie een aantal tips waar je op moet letten als je een achtergrond gebruikt. Maar ook een paar fijne adressen voor fotoachtergronden voor foodfotografie en productfotografie.

Uit ervaring weet ik dat niet alle achtergronden geschikt zijn voor foodfotografie en ik ben er heel kritisch op.

Fotoachtergronden kun je vinden in verschillende materiaal zoals stof, canvas, papier, hout en vinyl.

Papier, stof en canvas achtergronden worden het meest voor portretfotografie gebruikt. Het is niet handig als deze achtergronden vies of nat worden en dat gebeurt met foodfotografie best regelmatig.

Note: deze achtergronden kun je wel voor productfotografie gebruiken of als “muur” in je food en lifestyle setting. Dat doe ik regelmatig en het werkt heel fijn.

Als foodfotograaf gebruik je het meeste houten of vinyl achtergronden.

Ze zijn makkelijk schoon te maken en vaker van kleinere formaat, dus makkelijker mee te nemen als je een shoot op locatie hebt.

Houten achtergrond zijn weliswaar zwaarder om te vervoeren, maar in een (thuis) studio werken ze heel prettig.

Ik vind de textuur en kleurechtheid van een houten achtergrond echt fantastisch. Je kan ze ook makkelijk neerzetten op een tafel of tegen een muur en heb je gelijk een “achtergrond muur” voor je recht van voren of 45 graden shots.

Mijn favoriete adres voor houten achtergronden is Woodville Workshop.

Ook Texturit is een fijn adres. En daar heb ik een kortingscode voor je.

Als je de code : karinedebruijn10 gebruikt bij het afrekenen krijg je 10% korting op je bestelling.

Verder heb ik ondertussen een aardig grote collectie vinyl achtergronden.

Tips voor productfotografie en foodfotografie

Met vinyl achtergronden moet je op een paar dingen letten:

Tip 1: Ik adviseer je om je achtergronden te kopen met een minimaal formaat van 90x60cm. In 90% van de gevallen is dat een prima afmeting om te werken.

Tip 2: Ik vind zelf persoonlijk dat je de structuur van het vinyl niet op je foto moet zien. De structuur van de gefotografeerde achtergrond zoals een marmer structuur of een afbladderende muur is heel mooi om te gebruiken in je fotografie, maar voor mij moet de achtergrond verder mat en glad zijn om niet af te leiden van je onderwerp en setting.

Tip 3: Ik fotografeer met Nikon. De Nikon camera’s staan om bekend dat ze heel kleur gevoelig zijn en dat de kleuren anders “worden zien” dan andere merken zoals Canon of Sony. Ik weet dat donkere vinyl achtergrond lastig kunnen zijn. Daarom let ik er extra op als ik bijvoorbeeld een donkere houtprint vinyl achtergrond koop.

Tip 4: Maak je vinyl achtergrond met een vochtig doekje schoon zodra je klaar bent met fotograferen om vlekken te voorkomen. Let op: kleurstof of kruiden zoals kurkuma rechtstreeks op je achtergrond leggen zou ik vermijden. De vlekken ervan gaan er niet meer uit je vinyl fotoachtergrond, dat heb ik helaas mee gemaakt.

Tip 5: Bewaar de kokers waarmee de achtergronden naar je worden opgestuurd. Je kan ze hiermee veilig meenemen naar een shoot locatie.

Vinyl achtergronden kopen

Hier zijn een paar adressen waar de meeste van mijn vinyl achtergronden vandaan komen:

Je achtergrond is letterlijk de basis van je foto. Omdat ik hou van mijzelf te onderscheiden maak ik regelmatig zelf houten achtergronden en ik heb een aantal hele toffe vinyl achtergronden zelf ontworpen en geprint. Deze fotoachtergronden zijn uniek. Ook waarderen klanten dat je net iets anders hebt/doet dan de rest.

Nog een extra tip: Met je achtergrond bepaal je de sfeer van je foto. Kijk goed welk gevoel je bij je kijker wilt oproepen (gezellig en moody, speels en kleurrijk enzovoort) en pas je backdrop daarop aan.

Veel plezier met shooten!