fotografie tips Lightroom

Foto’s organiseren in Lightroom

Er zijn verschillende manier om je foto’s te organiseren in je computer.
Uiteraard moet je kijken wat het beste voor je werkt; maar als je met Lightroom werkt is het het makkelijkste om je beelden te organiseren in Lightroom zelf. Daarvoor gebruik je de Bibliotheek.

dit moet je niet doen als je Foto's wil organiseren in Lightroom

DE grote fout die je NIET moet maken is om half in Lightroom en half in de Finder/Verkenner je beelden te organiseren. Als je eenmaal voor Lightroom hebt gekozen, kan je daar het beste bij blijven. 

Het punt is namelijk dat als je mappen of beelden verschuift in je Finder/Verkenner, je ze daarna niet meer kan vinden in Lightroom omdat het programma de link naar je foto’s kwijt is. Je kan daarom het beste je foto’s in Lightroom organiseren en daar ook alles houden. 

Tips om foto's te ordenen in Lightroom

Ik hou van overzicht maar ik ben wel een beetje chaotisch van mijzelf. Dat is waarschijnlijk toch het creatieve brein. Het moet voor mij heel makkelijk en duidelijk zijn hoe ik foto’s terug kan vinden en daarom maak ik graag gebruik van dit programma. 

Classificaties geven aan foto's

Je kan in Lightroom verschillende classificaties geven aan je foto’s. Je kan werken met sterren, kleuren, vlaggen en je kan deze classificaties ook combineren. Ik organiseer mijn bibliotheek op verschillende manieren: ⁠

  1. Ik maak mappen met jaartal, op naam van klanten, en datum⁠.
  2. Ik geef een geweigerd vlag aan de foto’s die ik niet goed genoeg vindt. ⁠
  3. Ik geef de kleur paars aan de foto’s die al op IG heb gepost. Zo kan ik snel zien of ik een beeld nog kan gebruiken voor IG en hoeft ik niet mijn hele Instagram historie terug te scrollen.
  4. Ik geef een vlag en een groene kleur aan een foto’s die ik naar een klant stuur.
  5. De sterren classificatie gebruik ik heel simpel om te bepalen welke foto ik het beste vind van een serie. Hoe meer sterren hoe beter. Zo kan je makkelijk filteren op je beste foto’s.
hulp voor het organiseren van je foto's

Waarom geef ik en een kleur EN een vlag aan een foto die ik naar een klant stuur zou je zeggen? Het kan zijn dat ik een foto die ik voor een klant heb gemaakt op mijn Instagram account wil plaatsen. Als ik alleen een kleurclassificatie zou geven zou ik moeten kiezen tussen de kleur groen en de kleur paars… Niet heel handig. Dus ik weet dat een foto met een vlag en een paars kleur classificatie is een foto die ik naar een klant heb gestuurd en dat ik hem op mijn IG account heb gepost. Makkelijk toch?

Heb je een ander systeem dan Lightroom om je foto’s te ordenen? Laat het mij weten! Ik ben benieuwd! 😀⁠