kookboek maken

Waar moet je op letten bij het maken van een kookboek?

Een kookboek maken is een spannend avontuur voor elke foodie of chef. Of je nu een verzameling familierecepten wilt vastleggen of je culinaire expertise wilt delen met de wereld, er komt heel wat bij kijken. In dit artikel deel ik de belangrijkste aandachtspunten voor het maken van een succesvol kookboek.

Een kookboek maken

Zoals gezegd maak je een kookboek niet zomaar. Er zijn flink wat stappen die je moet zetten voordat je een succesvol exemplaar in handen hebt. Gelukkig hoef je niet het wiel helemaal opnieuw uit te vinden, want ik heb een een aantal belangrijke dingen voor je op een rij gezet.

Let hier op als je een kookboek maakt

1. De basis: een duidelijk concept en doelgroep

Voordat je ook maar een letter op papier hebt gezet, zorg je ervoor dat je een helder concept voor je kookboek bepaalt. Wat maakt jouw kookboek uniek? Richt je je bijvoorbeeld op een specifieke keuken, dieet of kooktechniek? Denk aan een airfryer-kookboek, een kookboek met alleen maar snelle maaltijden, of een boek met hoofdgerechten die minder dan 500 kcal bevatten. Bepaal ook wie je doelgroep is. Schrijf je voor beginnende koks of ervaren chef-koks? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je al een goed beeld van de rode draad van jouw eigen kookboek en zorg je je ervoor dat jouw kookboek geen dertien in een dozijn artikel wordt.

2. Kookboek maken in eigen beheer of via een uitgeverij?

Bij het maken van een kookboek sta je voor een belangrijke keuze: ga je het zelf uitgeven of werk je samen met een uitgeverij? Beide opties hebben voor- en nadelen. Als je ervoor kiest om je kookboek in eigen beheer uit te geven, heb je volledige controle over het hele proces. Van de inhoud en vormgeving tot de marketing en verkoop, alles ligt in jouw handen. Bovendien kun je een groter deel van de winst behouden, aangezien je geen royalty’s hoeft af te dragen aan een uitgeverij. Het zelf uitgeven van een kookboek brengt echter een behoorlijk kostenplaatje met zich mee én een hoop ‘rompslomp’. Je zult zelf moeten zorgen voor de distributie en de marketing van jouw kookboek, en je mist de ervaring en het netwerk van een uitgeverij. Dit is dus een belangrijke keuze bij het maken van een kookboek.

3. Recepten: de kern van je kookboek

De recepten vormen natuurlijk het fundament van je kookboek. Zorg ervoor dat ze duidelijk geschreven en nauwkeurig zijn. Test elk recept meerdere keren om er zeker van te zijn dat de instructies en hoeveelheden kloppen. Het is een goed idee om ook iemand anders de recepten te laten maken (bij voorkeur iemand die past binnen jouw doelgroep). Schrijf je een kookboek voor simpele maaltijden voor studenten? Vraag dan dat nichtje dat net op kamers is gegaan om de recepten uit te proberen. Zo weet je zeker dat jouw recepten duidelijk zijn en kloppen. Wat voor jou gesneden koek is, is dat soms voor een onervaren kok helemaal niet.

4. Onmisbaar: professionele kookboekfotografie

Een kookboek maken is een enorme klus, dus hoe fijn is het als je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over de kookboekfotografie? De beste keuze is daarom om de fotografie uit te besteden aan een ervaren food fotograaf. Dit zorgt ervoor dat alle foto’s in dezelfde stijl worden geschoten, wat je kookboek een professionele uitstraling geeft. Een professionele fotograaf weet precies hoe gerechten het best gepresenteerd kunnen worden, met de juiste belichting, compositie en styling. 

Goede fotografie is onmisbaar in kookboeken. Prachtige foto’s die je doen watertanden kunnen het verschil maken tussen een kookboek dat in de kast blijft staan en één dat regelmatig wordt gebruikt. Én wordt gekocht, want tussen de tientallen kookboeken in de (online) boekwinkel moet jouw exemplaar wel opvallen. Het inhuren van een food fotograaf is dan ook een investering die zichzelf terugverdiend. 

5. Structuur en lay-out: maak het gebruiksvriendelijk

Een goed gestructureerd kookboek is een plezier om te gebruiken. Denk na over de indeling van je boek. Wil je de recepten organiseren per seizoen, ingrediënt of type maaltijd? Zorg voor een duidelijke inhoudsopgave en een uitgebreid register zodat lezers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Besteed ook aandacht aan de lay-out van individuele pagina’s. Zorg ervoor dat recepten overzichtelijk zijn en dat er voldoende ruimte is voor foto’s en eventuele notities. Voor de gebruiksvriendelijkheid is het handig dat de teksten niet te dicht tegen de binnenzijde van het boek staan. Immers ligt een kookboek vaak open op het aanrecht en moet de tekst dan goed leesbaar zijn.

6. Persoonlijke touch: verhalen en anekdotes

Wat een kookboek echt tot leven brengt, zijn de verhalen erachter. Deel anekdotes over de oorsprong van recepten, familietradities of inspirerende reiservaringen. Deze persoonlijke elementen creëren een connectie met je lezers en maken je kookboek meer dan alleen een verzameling recepten. Het geeft je boek karakter en maakt het memorabel.

7. Kwaliteitscontrole: redactie en proeflezen

Voordat je kookboek naar de drukker gaat, zijn een grondige redactie en meerdere proefleesrondes essentieel. Controleer niet alleen op spelfouten en grammatica, maar let ook op de consistentie in schrijfstijl. Een goed geredigeerd kookboek straalt professionaliteit uit en verhoogt de geloofwaardigheid van het boek en jou als persoon.

Is een kookboek maken een droom? Laat hem werkelijkheid worden

Het maken van een kookboek is een uitdagend maar ontzettend dankbaar proces. Door aandacht te besteden aan alle aspecten, van concept tot fotografie en van receptontwikkeling tot eindredactie, creëer je een kookboek waar je trots op kunt zijn. Een boek dat niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een bron van inspiratie en plezier voor je lezers. Dus, trek je keukenschort aan, pak je pen (of toetsenbord) en begin met het vastleggen van je culinaire visie. Wie weet staat jouw kookboek binnenkort wel in de schappen van de boekhandel!