Werken als fotograaf

Wat is het ergste wat jou zou kunnen gebeuren als foodfotograaf?

Als food fotograaf en/of lifestyle fotograaf maak je heel veel foto’s. Beelden voor jezelf, voor je portfolio of projecten om mee te spelen, reportage van reizen die je maakt, maar natuurlijk ook voor klanten. Beelden van opdrachten waarvoor je betaald bent geweest.

Ik maak gemiddeld 15000 foto’s per jaar. Ze zijn niet allemaal blijvertjes, maar ongeveer 1/4 hiervan wel.

Die beelden wil je zeker goed bewaren en zeker als het foto’s zijn van opdrachten.

Wat een nachtmerrie als je jouw foodfoto’s kwijt zou raken!

Helaas heb ik dit zelf ervaren.
De foto’s van onze laatste vakantie met mijn schoonmoeder zijn helaas gestolen met camera en al en hebben we alleen de herinneringen nog aan deze fijne weken. Ik had toen nog helemaal geen back-up systeem…

Later toen ik professioneel aan het werk ging als fotograaf is een goede back-up systeem het eerst wat ik had geregeld. Ik had natuurlijk mijn lesje geleerd.

De oplossing voor elk fotograaf: Externe harde schijven

Een externe harde schijf (of twee) heeft meerdere voordelen als je werkt als foodfotograaf, maar ook als je een andere tak van fotografie beoefent.

  1. Door dat je bestanden opgeslagen zijn op een externe harde schijf en niet op je laptop of computer blijft je computer snel. Het geheugen van het apparaat, waar je jouw beelden op bewerkt, wordt niet belast met zware bestanden die opgeslagen moeten worden en dat schilt ruimte op je pc en dus snelheid.

  2. Ik kan altijd op verschillende apparaat (in mijn geval laptop en PC) bij mijn beelden komen omdat ik, mocht het nodig zijn, de externe schijf aan een andere computer kan koppelen.

  3. Dit is een makkelijke manier om je bestanden per jaar bijvoorbeeld te ordenen.

Ik gebruik de SSD externe harde schijf van Samsung voor mijn fotografie opdrachten

Ik zet de afgeronde projecten op een harde schijf die eigenlijk altijd gekoppeld is aan mijn computer. Verder heb ik een tweede Samsung harde schijf waarop ik een reservekopie van de eerste schijf maak. Mocht de eerste schijf kapot gaan heb ik altijd een extra back-up.
Het voordeel van deze  SSD Samsung 2T is dat hij megasnel is en heel klein qua formaat.

Tip van mij: Maak ook een extra kopie van je fotografie archief en bewaar die op een andere plek dan waar je andere back-ups zijn. Denk aan buiten je studio of ergens anders dan thuis (als je thuis werkt), bijvoorbeeld bij je ouders of bij familie. Mocht er brand uitbreken bij je thuis of in je studio, dan is je werk als food fotograaf nog niet verloren.

Wil je jouw foodfotografie projecten en lifestyle foto’s veilig stellen, dan zijn een paar externe harden schijven voor mij een no-brainer …

Better save than sorry!