lifestyle fotografie asperges worden gekookt in de keuken

Wat is lifestyle fotografie voor mij?

Het is een beetje moeilijk vast te pinnen wat lifestyle fotografie is. Het is waarschijnlijk een beetje anders voor iedereen, ook omdat het zo’n breed begrip is. Voor mij is het een manier om te fotograferen waarin ik probeer de sfeer en het gevoel van een situatie vast te leggen, in plaats van alleen de uiterlijke kenmerken ervan.

Lifestyle fotografie is een en al storytelling

Deze stijl van fotografie legt de nadruk op het verhaal achter de foto en niet zozeer op de compositie of technische aspecten ervan. Lifestyle fotografie is voor mij een soort fotografie waarin ik probeer de authenticiteit en het gevoel van een situatie vast te leggen, de alledaagse momenten.
Dit doe ik door mijn onderwerp zo naturel mogelijk te fotograferen, in plaats van ze te laten poseren of iets anders te laten doen wat ze normaal gesproken niet zouden doen. Komt er geen styling of aanwijzingen aan te pas? Zeker wel, maar zonder de spontaniteit te verliezen.

Lifestyle fotografie is de rode draad in mijn werk

Dit is wat ik het allerliefste doe… En het maakt niet uit of het gaat om een product of een mooi gerecht is, iemand die eten aan het voorbereiden is of interieur fotografie. Het gaat erom dat het onderwerp van de foto zo natuurlijk mogelijk overkomt zodat de situatie herkenbaar is voor degene die de foto ziet.
Ik zeg vaak ook dat ik producten in een setting fotografeer. Misschien is dat de makkelijkst uitleg.

Vaak ontstaan er situaties, dat gebeurt meestal als er mensen/modellen in het spel zijn. En het is alleen een kwestie van op de goede plek en op het goede moment te zijn. Maak je dan veel foto’s?… Dat verschilt, want nog steeds moet je op het licht letten en enigszins op de compositie. Je wil een beeld creëren wat aanspreekt en wat “klopt” voor het oog. En soms klopt het gelijk en soms moet je een beetje zoeken, een betere hoek of net een andere actie.

Licht en styling bij lifestyle fotografie

Vaak bij productfotografie worden hele setting gebouwd in grote studio’s en wordt er veel kunstlicht gebruikt. Dit is niet de stijl die ik hier bedoel.
Product fotografie kan ook in een huiselijke setting gedaan worden, als het maar het gevoel vertaald van het product of merk. Dit geldt natuurlijk voor interieur producten maar ook voor wellness of self-care producten.

Meestal wordt er gebruikgemaakt van natuurlijk licht, maar als je jouw flitsers goed weet te gebruiken dan is kunstlicht ook zeker een mogelijkheid en zelfs een toevoeging om de setting goed uit te lichten.
Als het maar niet te geknutseld eruit ziet…. Het enige doel is het product of actie letterlijk en figuurlijk in de spotlight te zetten en hoe je dat bereikt… De keuze is aan jou!

Bij lifestyle fotografie hoort ook voor een deel reisfotografie

Want wat is er toffer dan een reportage te maken over hoe de pasta door de Italiaanse locals wordt bereid bijvoorbeeld? Of het hele proces vastleggen van de druivenpluk tot aan het bottelen van de nieuwe wijn.
Ook in foodfotografie zijn er taalloze manieren om verbinding te creëren door een lifestyle stijl te gebruiken.
En verbinding, dat is waar het om gaat.