achter de schermen bij een fotoshoot

Wat is tethering in foodfotografie

Gebruikmaken van liveview voor foodfotografie

Voor de meeste van mijn opdrachten als foodfotograaf vind ik het fijn om het beeld dat ik gemaakt heb op een groter scherm dan mijn camera scherm te kunnen zien.

Zeker voor foodfotografie of productfotografie is het toepassen van liveview voor mij een must.

Maar wat is liveview en wat is tetheren?

Door de zoeker of op het scherm van je camera krijg je een weergave van de foto die je wilt nemen voordat je die gaat nemen.

Op deze manier kan je jouw kadrering, de hoek van je foto, hoe de elementen in je foto geplaatst zijn enzovoort aanpassen, voordat je daadwerkelijk op het knopje drukt.
Dit is eigenlijk je liveview, je ziet direct hoe je foto eruit gaat komen te zien.

Maar er bestaat de mogelijkheid je camera te verbinden met een groter scherm zodat je een betere en grotere weergave van je foto krijgt. Dat grotere scherm kan een telefoon, een ipad, een laptop of computerscherm zijn.

Het feit dat je jouw camera verbind met een ander apparaat heet tetheren.

Over tetheren

Er zijn 2 manieren om te tetheren.

  • Je kan draadloos (via bluetooth) je camera verbinden met je telefoon of Ipad d.m.v. een app zoals bijvoorbeeld de Canon camera connect of Nikon Camera control app.

  • Je kan je camera connecten aan je computer of laptop met een tethering kabel.

Wat zijn de voordelen van tetheren voor Foodfotografie?

  • Dit heeft het enorme meerwaarde dat je meer in details aanpassingen kan zien en doen aan je setting voor dat je het beeld echt hebt genomen.
    Zeker als je camera op een statief staat, dan heb je je handen vrij om objecten, props zoals een bord of kom kan schuiven naar een plek waar het beter tot zijn recht komt, waar de compositie beter klopt.
  • Nog een hele fijne bijkomstigheid is dat je jouw telefoon of laptop kan gebruiken als “afstandsbediening”.
    Om te kunnen tetheren heb je zoals ik het eerder zei een app (op de telefoon of Ipad) nodig of een programma en kabel nodig in geval van een laptop/computer. Programma’s die je daarvoor kan gebruiken zijn Lightroom of Capture One.

Doordat je camera verbonden is met een ander apparaat kan je vanuit dat apparaat een foto maken zonder dat je aan je camera zit.

Het voordeel daarvan is dat als je fotografeert met een hele langzame sluitertijd (omdat er weinig licht is bijvoorbeeld) je niet bang hoeft te zijn dat je beeld onscherp gaat worden door dat je op het knopje drukt (bewegingsonscherpte).

 

  • Het derde voordeel van tetheren en liveview beeld is dat als mijn klant aanwezig is tijdens de shoot zij/hij kan meekijken op het grote scherm.

Waarom is tetheren zo fijn

  1. Je betrekt de klant veel meer bij het proces van het fotograferen want ze kunnen veel makkelijker aanpassingen aan de setting doorgeven of checken of het beeld in hun visie past. 
  2. Ze hebben gelijk een idee van hoe het eindbeeld gaat worden. 
  3. Ze kunnen gelijk akkoord geven op een foto en dat bespaart een hoop uitzoekwerk tijdens het nabewerken.

Ik heb een hele simpel schermopname video gemaakt van mijn computer tijdens een fotoshoot waarbij ik gebruik heb gemaakt van tethering.

Voor mij, als het gaat om foodfotografie en productfotografie voor opdrachten, zou ik niet zonder tetheren willen werken.

Het nadeel van tetheren

Het enige nadeel is dat je minder flexibel bent omdat je simpelweg met een kabel werkt die meestal 5 meter is. Dit is voor portretfotografie op locatie of personal branding shoots minder handig want je beweegt veel meer.

In dit geval zou ik je adviseren om te werken met een fotografie-assistent die met jou als fotograaf mee loopt en in de gaten houdt dat de kabel op zijn plek blijft.

Mocht je vragen hebben over livewiew en tetheren stuur mij gerust een bericht!